De Generaal

De troubadour trapt een balletje…

 

Ode aan Rinus Michels

Vijf jaar na haar overwinning op het Eurovisie Songfestival in 1969 komt Lenny’s eerste hit ‘De Troubadour’ wederom in het nieuws…

 

Het Nederlands elftal is dan bezig furore te maken op het WK Voetbal 1974 in West-Duitsland. Na de succesvolle afsluiting van de tweede groepsronde organiseert het Algemeen Dagblad een feestavond waar onder leiding van Rinus Michels de gehele Oranje-selectie present is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenny Kuhr – De Generaal (Single Versie)

[audio https://lennykuhrfansite.files.wordpress.com/2012/05/10-de-generaal.mp3]

De avond krijgt een bijzondere wending als Lenny de microfoon neemt en haar ode aan Rinus Michels begint. Op de welbekende klanken van ‘De Troubadour’ bezingt ze de populaire bondscoach in ‘De Generaal’.

Na het overlijden van Rinus Michels tengevolge van complicaties na een hartoperatie op 3 maart 2005 zingt Lenny het nummer diezelfde avond nog in het programma ‘Man Bijt Hond’. Op de crematie van de Generaal op 12 maart zong ze het lied voor de allerlaatste keer…

‘De Generaal’ werd opgenomen in de Phonogram Studio tijdens de opname-sessies van de elpee ‘God laat ons vrij’ onder leiding van producer Gerrit den Braber, die ook de tekst schreef, met muzikale ondersteuning door het orkest van Bert Paige.

De_generaal

De single kwam op 6 juli 1974 als ‘Treiterschijf’ binnen in de Tipparade van de Radio Noordzee Internationaal Top 40 maar verdween na de uitschakeling van Oranje door gastland Duitsland in de finale weer even snel uit de hitlijsten.

Generaal004a_3Tekst_generaal_2

(Lenny Kuhr/Gerrit den Braber)

Generaal001a Generaal002a Generaal003a

De bladmuziek van ‘De Generaal’

Philips 6012 449

Advertentie