In Memoriam: Herman Pieter de Boer

* Rotterdam 9 februari 1928      † Eindhoven 1 januari 2014

hp-1b

In de eerste nacht van 2014 is Herman overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Herman is op 8 januari 2014 gecremeerd in Heeze. Wij hebben hem door ons werk voor de Lenny Kuhr fansite leren kennen als een lieve, innemende man met veel humor. Lenny zong het door hen samen geschreven lied ‘Altijd heimwee’ aan zijn sterfbed:

 

(tekst: Herman Pieter de Boer / muziek: Lenny Kuhr)

Medialinks: Omroep Brabant 1, Omroep Brabant 2, Omroep Brabant 3NOS, NU.nl, NRC, AD, Volkskrant, Elsevier, RTL Nieuws, Telegraaf, EDVRT Nieuws, SBSDe Standaard, Metro, ND, L1BoekbladHistoriek, Trouw, Het Lied, NPO ‘Uit het leven 2014’.

Herman Pieter de Boer werd geboren op 9 februari 1928 in Rotterdam. In 1954 richtte hij samen met Dimitri Frenkel Frank en Hans Ferrée een Amsterdams reclame- en ideeënbureau op. In 1956 viel dit driemanschap uit elkaar. Later werd hij een vast medewerker van het weekblad ‘De Tijd’ waarvoor hij verhalen en columns schreef.

Naast verhalenbundels schreef hij ook gedichten, cabaretprogramma’s en teksten voor radio en televisie. Bekende liedjes van hem zijn onder andere ‘Laat me’ (Ramses Shaffy), ‘Visite’ (gezongen door Lenny Kuhr die van 1981 tot 1993 zijn levenspartner was en voor wie hij tussen 1979 en 2005 tal van teksten schreef), ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ (voor ‘Kinderen voor Kinderen’) en ‘Annabel’ van Hans de Booij. Hij schreef ook veel liedjes voor Conny Vandenbos en Dana Winner. Het door hem en Lenny Kuhr in 1982 voor Willeke Alberti geschreven lied ‘Maar vanavond’ werd in 2007 een grote hit in de uitvoering van Gerard Joling.

 

 

 

 

 

 

 

De Boer schreef ook de tekst van ‘Oh Waterlooplein’ (1969), onder het pseudoniem Johnny Austerlitz. Kijk hier naar een tv-fragment uit het NCRV-programma ‘Showroom’:

 

 

Hij publiceerde in 1937, op 9-jarige leeftijd, zijn allereerste korte verhaal, ‘Najok en de IJsvogel’, in het blad ‘Doe mee’. Hij las het voor in het Eindhovense Parktheater in 2011:

 

Kijk hier uit dezelfde voorlees-sessie naar ‘De alfabeet’ en ‘De bruid’.

 

 

 

 

 

 

Herman woonde jarenlang met schrijfster Micky Otterspoor in Eindhoven.

 

Portret Herman Pieter de Boer © 2010 Stefan Bogers/Lenny Kuhr Fansite

 

In 2002 ontving Herman een Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandstalige lichte muziek:

hp006a

 

 

 

 

 

 

In 2008 werd Herman Pieter de Boer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau:

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2009 werd de grootste ‘Kinderen voor Kinderen’-klassieker gekozen…

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit werd ‘Op een onbewoond eiland’ gezongen door Dagmar Brusse en Bennie Ploeg, met muziek van Tonny Eyk op een tekst van Herman Pieter de Boer:

 

 

Op 13 maart 2010 was Herman Pieter de Boer te gast in ‘Wintertijd’. Bekijk hier het hele interview:

 

 

Voor de fansite hadden we een exclusief en ongedwongen interview met Herman Pieter de Boer wat je hier kunt beluisteren:

 

 

 

 

 

 

 

Herman’s site: www.hermanpieterdeboer.nl

8 thoughts on “In Memoriam: Herman Pieter de Boer

 1. Leuk om Herman Pieter de Boer nog eens te horen ! Ik zag hem na jaren terug op de première van Lenny ’s 40 jaar verliefd en daarna nog een keer in Spam.
  Een van de liedjes waarmee nog niets is gedaan (m.a.w. nog niet op CD verschenen) gaat over iemand die levensmoe is. Zou het kunnen dat het lied heet:” Nou moe ben je levensmoe”? Een beetje tekst kan ik me nog herinneren: Wil je weer met je speelgoedgeweer en je ouwe teddybeer naar je bedje toe, nou moe ben je weer zo moe?
  Wie herinnert zich de rest van het lied?

 2. 01-01-2014 Diep geschokt ben ik na vernomen te hebben vanochtend dat Herman Pieter is overleden. Het bezorgde me koude rillingen. Dit als groot bewonderaar van zijn boeken en liedteksten en een mooi mens is er niet meer al zal hij blijven voortleven met zijn boeken liedjes en mijn zeker honderd eigengemaakte ansichtkaarten met zijn korte verhalen en liedteksten. Ik wens zijn echtgenote Micky en zijn kinderen en familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies. Ik koester zijn boeken vaak met handgeschreven deel van liedtekst erin en zijn brieven en vele kaarten die ik de afgelopen jaren mocht ontvangen. Het luisteren naar zijn liedjes van onder andere Lenny Kuhr en Conny Vandenbos geven nog een diepere betekenis. Ik reageer omdat ik mijn gevoelens hierover wil delen. Veel sterkte. Leo Lagendijk

 3. Pingback: Een kaars voor Herman… | www.lennykuhrfansite.nl

 4. Pingback: In Memoriam: Herman Pieter de Boer | www.lennykuhrfansite.nl

 5. Toevallig kom ik op deze site terecht waar deze pagina is aan een van onze beste dichters. Herman is een paar maal als gast op Groendomein het Wasven geweest tijdens een gedichte dag van Tongelrese mensen waaronder veel schoolkinderen: hij kwam er altijd met veel plezier evenals zijn echtgenote Mickie.
  Bij een van die gelegenheden heb ik hem geportretteerd. (zie link)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s